21.5.14

ENGLESKI POENTER

TRENING U GALOPU

Da bi vaš poenter bio u formi u toku lova treba mu davati dnevno 350-400 grama sirovog ili kuvanog mesa uz dodatak pirinča ili drugog povrća. Kada nije "uposlen" količinu hrane treba smanjiti da se ne bi ugojio.

- Zahtevi koji su postavljeni pred poentera su jednostavni, mali po broju, ali zato moraju biti savršeni i podređeni idealu urođenih osobina. Poenter mora galopirati, stilski samoincijativno ali ne anarhično, nego sa koncepcijom prilagađenoj konfiguraciji terena, vegetaciji, meteorološkim uslovima, broju i vrsti divljači. Pronalaženje divljači i marka moraju biti prirodni deo prethodnog galopa, znači zaustavljanje i prelazak u nepokretno stanje trenutno, bez prethodne pripreme, kao da je "gromom pogođen". Potezanje na divljač mora biti oštro, brzo i drsko "kao da će svakog momenta jurnuti u divljač i poplašiti je". Na poletenju divljači poenter mora ostati nepokretan u onom položaju u kom se zatekao. Sekundiranje je obaveza za sve britanske ptičare. Trening počinje sa osam meseci starosti i pas se obavezno vodi na povodniku do terena - pisao je nedavno dr Mladen Mladenović, naš ugledni kinološki sudija koji objašnjava i sledeće:

- Vodič ide uvek uz vetar, a psa šalje levo i desno na bočni vetar. Pas se pušta sa povodnika tako što prvo kažiprstom i palcem prihvatimo ogrlicu, otkačimo povodnik, zadržimo psa nekoliko trenutaka (vreme za koncentraciju), pa ga tek onda puštamo i to svakog sledećeg treninga u drugu stranu. Trening traje 15 minuta, a poželjno je i češće menjati terene koji u početku treba da budu manji, čisti i bez prepreka.

U prva tri meseca treninga, objašnajava iskusni stručnjak za lovačke pse, tereni treba da budu i bez divljači; psa tada treba podsticati da trči što slobodnije i brže i ne prekidati ga pištaljkom. U prvim susretirna sa jarebicama, tvrdi dr Mladenović, mlad poenter prosto ih pregazi, poplaši i juri za njima.

I tu nastaje dilema - šta činiti?

Jednostavno - ništa! Te pse ne treba učiti markiranju, onome što je njima u krvi već pet-šest stotina godina!

Strah da poenter neće markirati ako ga mi ne naučimo zato je besmislen. Moramo da sačekamo samo neko vreme koje je potrebno psu da u njemu sazri instinkt, a kada se to dogodi, veli stručnjak i poznavalac te rase - mlad poenter ulaće u marku bez straha, bez kompleksa, onako kako to u opisu i izgleda.

Naravno, sa daljom obukom i doterivanjem (mirnoća na poletanje divljači) ne treba žuriti osim ako je vodič iskusan i poznaje suštinu stvari. Sa tako delimično obučenim psom treba se takmičiti na Field Trails-u u klasi mladi Englezi (limit 30 meseci) bez straha da ćemo doživeti neuspeh.

Mlad poenter koji brzo i stilski galopira, stilski markira jarebice (iako odjuri za njima) dobija CQN (potvrda urođenih osobina što, na nezvaničnoj kinološkoj berzi, vredi koliko i odlična ocena kod drugih pasa).

- Takmičeći se sa takvim psom i u razgovorima sa profesionalnim vodičima između utakmica, lakše i bezbolnije ćete naučiti mnoge stvari nego da sedite kod kuće ili u kafani sa lokalnim kinolozima ili čitajući kinološke knjige pune raznih saveta i besmislenih radnji - tvrdi dr Mladenović.

Dakle, uzmite svog mladog poentera na povodac i krenite u polja s njim. U prirodu, tamo gde i pripada, gde će zbilja biti - gospodar vetra.

______________________

Kratkodlaki markirant
Poenter je jedini u grupi engleskih ptičara koji ima kratku dlaku. Naziv engleski poenter može izgledati pleonastički, ali kada se zna da Englezi sve kratkodlake ptičare, bilo svoje, bilo tuđe nazivaju poenterom, onda su stvari jasnije.

Ovaj pas ne sme da aportira odstreljenu jarebicu već posle hica mora ostati nepokretan, dostojanstven i napet kao strela. Za tu "jednostavnu" radnju engleski lordovi su mu dodeli, još davno, pomoćnika retrivera koji je, umesto njega, donosio plen do lovca.

Ustvari, poenter stiče kondiciju, trenira i obučava se u galopu. Taj inteligentan pas živahne prirode, privržen gospodaru i plemenite naravi ne trpi statičnu, ličnu li onu "kućnu" dresuru. Njegov posao je da u lovu markira (označi i lovcu i pokaže) divljać i u tome je on, jedinstvena je ocena i lovaca i kinologa, zaista- sjajan!
(preneto sa sajta lovacki savez centralne srbije)

Нема коментара: